Squashista

SQUASH PÄHKINÄNKUORESSA

Squash on vauhdikas mailapeli, jonka harrastajat ovat ystävällistä ja reilua väkeä, jotka ottavat mielellään mukaan kaiken ikäisiä uusia harrastajia. Peli syntyi Englannissa 1900-luvun alussa ja nykyisin sitä pelataan 188:ssa maassa.

Suomessa pelaajia on 14.500 aikuista ja n. 1.000 alle 19-vuotiasta. Kenttiä on n. 200 ympäri maan 100:ssa eri kiinteistössä. Maajoukkuepelaajamme ovat menestyneet parhaiten kaikista Suomen mailapelaajista.

Kuntoiluna ja terveysliikuntana squash on erinomainen. Vartalo kiinteytyy, painon hallinta helpottuu ja olo kevenee. Laji kehittää  ja ylläpitää tutkitusti monipuolisesti fyysistä kuntoa. Tiukka ottelu hyvässä seurassa on kokonaisvaltainen mukaansa tempaava ponnistus, joka yleensä laukaisee tehokkaasti stressiä ja vaikutus ulottuu jopa useampaan päivään.

1-2 kertaa viikossa pelatessa squashissa kestävyys paranee normaalikuntoisella kuten lenkkeilyssä, mutta lisäksi kehittyy jalkojen ja keskivartalon voima ja liikkuvuus. Lisäksi paranee reagointikyky, nopeus ja ketteryys. Tästä hyötynä on esim. selviäminen paremmin jalkaisin talven liukkailla ja liikenteessä yllättävissä tilanteissa. Luuliikuntana laji on tutkitusti huippuluokkaa lisäten erityisesti nuoruudessa luuston tiheyttä ja ikääntyessä luiden haurastuminen eli osteosporoosi hidastuu.

Kilpailujen seuraajalle squash tarjoaa kiihkeän jännittäviä hetkiä. On uskomatonta, mihin maamme huippuammattilaiset pystyvät ja miten pieneksi 62,4 m2 kenttä muuttuu, kun lähes joka palloon ehditään ja lyödään tappavan tarkasti. Toisaalta on mahtavaa, miten vaivattomasti taitavimmat lapset pelaavat ja tsemppaavat käyttäen kaikkia lyöntejä lähes kuten ammattilainen.

SQUASHIN ALOITTAMINEN

Pelaamisen aloittaminen on yksinkertaista. Siihen tarvitaan sisätossut, maila ja aloittelijan pallo, jolla peli helpottuu paljon. Kotihalliltamme saa mailan ja pallon alussa lainaksi. Taitojen kerttyessä kannattaa hankkia uusia pelikavereita ja tutustua tarkemmin sääntöihin. Pelin perustietoja löydät linkistä: https://www.squash.fi/wp-content/materiaali/Perustietoja%20sqsta%20pelina.pdf

Share